Stötvågsbehandling


Shockwave Therapy eller på svenska Stötvågsbehandling/Tryckvågsbehandling är en snabb, effektiv, välbeprövad och vetenskapligt dokumenterad behandlingsmetod.

Historia

Sedan 1998 används stötvågsbehandlingen av många toppklubbar och internationella landslag i Europa och USA. Shockwave utvecklades i början av 90-talet för behandling av urinstenar, och används idag även för behandling av njursten.

År 1997 var utvecklingen klar av en betydligt mindre och mer praktisk maskin som skulle komma att användas inom ortopedin. Denna metod kallas Radial Shockwave Therapy. Det Tyska olympiska landslaget var de som först började använda denna behandlingsmetod.

Hur fungerar det?

Genom en applikator genereras stötvågor som uppkommer av pneumatiskt tryck som transporteras in i smärtområdet. Kroppen reagerar med att öka den metaboliska aktiviteten i smärtområdet.

Det finns flera teorier bakom detta. En teori är att behandlingen ger en inflammatorisk process, vilket gör att kroppen svarar med att öka den metaboliska aktiviteten i smärtområdet. Detta stimulerar den läkande processen. En annan teori är att stötvågorna bryter ner ärrvävnad och möjlig kalk i muskelfästen.

Behandling

Vid ett besök undersöks man för att få en diagnos. Detta för att man ska se att man är rätt patient för stötvåg. En behandling tar ungefär fem - tio minuter, och man behandlar tre gånger i en serie med fem till sju dagars mellanrum, sedan gör vi en utvärdering om behandlingsresultatet. Därefter kan man behöva komplettera med någon ytterligare behandling.

Behandlingen gör oftast ont under några minuter, men så fort behandlingen är klar upphör smärtan. De närmaste timmarna efteråt kan man känna av behandlingen, men efter 24 timmar har det avtagit för de flesta.

Stötvågen sätter igång kroppens eget läkningssystem, så tag därför inte någon antiinflammatorisk medicin samtidigt som du behandlas.

Forskningen visar på resultat där 95% är bra eller mycket bättre på endast 3-4 behandlingar.

Smärttillstånd som stötvågsbehandling har visat sig ha mycket god effekt på:

- Axelsmärta
- Kalkaxel
- Tennisarmbåge
- Golfarmbåge
- Hopparknä
- Hälseneinflammation
- Benhinneinflammation
- Hälsporre
- Plantarfaschiit
- Löparknä
- Trokanterit (smärta utsida höft)
- Ljumskfästessmärta

Pris: 595 kr / 25minRegistrera dig - boka online!
Registrera dig för att kunna boka tider!

Beställ ett presentkort!
Beställ ett presentkort!
Den perfekta gåvan!
Beställ ett friskvårdskort!
Enkelt & smidigt samt att du får upp till 20% rabatt på behandlingarna!
Nyhetsbrev